Blog | Zaandam | Collin

24 Apr 2023 by Joost van der Meer

Navigeren is nog weleens een dingetje bij het Sloepweesje. Zo heeft ondergetekende weleens een bus+sloep combinatie recht door wegwerkzaamheden heen een afgesloten weg ingestuurd. Hierdoor was een tour over het fietspad de enige uitweg.
Dit weekend ging het heren Easedale team richting de Slag om de Zaan. (uitgebreid met 1 dame, dank je wel José Straathof)
Vele wegen leiden naar Zaandam en wij hebben ze allemaal gezien. Het collectieve geheugen van de juiste route was nog niet helemaal op orde zullen we maar zeggen. Maar eenmaal op de juiste locatie werden we snel gekraand en konden we genieten van een lekker bakkie. Wat is dat toch altijd uitstekend geregeld daar! Complimenten organisatie!
Om 14:08 uur mochten we los, tegelijk met de L.A BUMA en met een flitsende start vlogen we voor de wind, ik heb 115 Watt gezien, richting de eerste boei.
Gelukkig had stuurman Joost de route wel perfect voorbereid en door een strakke manoeuvre hadden we de eerste sloep al ingehaald na de 1e boei. Er stond een straffe bries en dat voelden we goed. Niels en Jim gooiden het slagtempo flink omhoog en onze dame sneed door wind en stroming. Al snel kwamen we achter Sloeproeiteam Brandweer Rotterdam Rijnmond te hangen. Na een drinkronde was de intentie om ze in te halen. Slagtempo omhoog en rammen! Nu weten wij uit eigen ervaring dat die spuitgasten taaie rakkers zijn, want wat we ook probeerde, we kwamen er niet langs. Pas bij de 4de poging lukte het! Inmiddels waren we halverwege bij de Zaanse schans. Blij dat de wind nu meewerkte en we gingen op jacht naar de volgende sloepen. Het werd nog flink spannend, want als je met 3 sloepen op een brug afstormt waar er toch maar echt 1 doorheen past, dan moet er iets gebeuren. Alle registers gingen weer open en zo wisten we precies boeg aan roer onder de brug door te komen. Na een mooie eindsprint, met de cacaogeur in onze neuzen, roeiden we over de finish in een tijd van 1:33:49. Na het snelle kranen, werd er met een Juttertje onderweg terug nog flink nagepraat. Er waren namelijk nog tractor combinaties te “dopen” bij een afwezig roeilid. Dit kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.
Onder het genot van een koude pils en broodjes hamburgers, kwam de uitslag binnen. Uiteindelijk bleken we 5de (van de 50) te zijn geworden. Een mooi resultaat en dat smaakt naar meer. Volgende week richting Harlingen, dan een race met echte golven en 1 die weer meetelt voor het hoofdklasse klassement.
Ook een keertje mee roeien in 1 van onze sloepen? Jullie zijn altijd welkom om eens te proeven aan het avontuur dat sloeproeien heet.
Tot volgende week tijdens de Harlinger Kampioenschap Sloeproeien
Dank voor de mooie foto’s, mede mogelijk gemaakt door Anton Attema

Comments --

Loading...