Blog | Zwolse Grachtenrace | Joost

18 Jun 2023 by Joost van der Meer

Met nog de overwinningsroes van de Kaagrace gingen vandaag de dames van Thimo Westerbos alias Tiny Thimo, Migthy Thimo of was het nou Mighty mates (soms raak je de draad kwijt met dat creatieve geweld aan boord), de heren van Stoervrouw Willemijn en de dames Ruige M8, weer op pad. Dit keer naar Zwolle voor de Zwolse Grachtenrace. In tegenstelling tot veel andere races mochten de heren dit keer als eerste starten en met deze voorspelde warmte werd dit zeer gewaardeerd. Ook de tijd op het terras erna is dan veel effectiever.
Zo gezegd, om 7:00 uur waren we alweer welkom bij het koffiebuffet van José. Het ontbrak weer aan niks. Heerlijk in de tuin werden de tactieken alweer besproken en beginnen de overwinningen bijna te wennen. Soms is het misschien maar beter dat je de underdog bent.
Om 7:30 uur met het bijna volledige herenteam richting het noorden. Sommige waren al vooruit gereden om het parcours te verkennen. De dames vertrekken een uurtje later. Ook dat is een bijkomend voordeel voor als je de dag rustig wil starten.
Het kranen gaat vervolgens UITSTEKEND. Goed over nagedacht en binnen de kortste keren liggen we alweer bij de start om ons voor te bereiden op de race. Ook het palaver verloopt soepel, tenminste, welk nummer start nu aan de binnenkant…..doe maar de oneven nummers…nee de even want dat staat op de website,…..oke dan doe we de even nummers….maar nee dat is niet logisch…dan doe maar oneven.
Meteen kijkend naar onze startnummers…alle 3 de teams een oneven nummer, dat betekend dus hard weg om je tegenstander voor de bocht voor te zijn.
De dames zijn inmiddels gearriveerd en moedigen ons met alles wat ze hebben aan. Ondergetekende mocht weer een keer mee roeien met dit kampioensteam bij afwezigheid van Marcel van Rijn. Dat geeft de nodige druk om dezelfde prestatie te leveren. Met genoeg water aan boord, de nodige medicatie toegediend bij de slagroeier gingen we onder leiding van Willemons naar de start. We starten gelijk met de Roeisloep ‘Stad Kampen’. Die moeten we toch voor kunnen blijven, 5….4…..3….2……1 en weg! Als een komeet schieten we weg en zitten ruim voor de bocht voor deze prachtige sloep. Nu is het ritme zoeken en wennen aan de warmte. De hoge druk spuit is wederom mee om iedereen verkoeling te geven.
De heren van het Westeinder sloeproei team, met 1 van onze krachtpatsers aan boord, zien we langzaam naderen. Voor vandaag is dat onze grootste concurrent. Dit geeft ons extra spirit om er voor te zorgen dat we bij terugkomst bij de gracht, voor de 2e ronde, ze voor te blijven. Helaas zijn er de nodige punten waar je niet in mag halen. Hierdoor komen wij stil te liggen achter de Forel. De polyester heeft wel het geluk overal tussendoor te schieten. Bij het 2e stuk van inhaalverbod, moeten wij helaas weer inhouden. Nu zitten ze ook op onze kont. De eerst volgende mogelijkheid schieten ze er voorbij en moeten wij helaas weer inhouden voor de Rijp. Dit kost ons de nodige minuten. Desondanks zijn we niet ontevreden over de geroeide snelheid, 8,6 gemiddeld en dat met onze zware sloep in de grachten. TOPPRESTATIE.
Daarna is het de beurt aan de dames. Zelfde parcours maar nu nog een paar graden warmer. Ondergetekende mag nu aantreden als stuur bij de dames in het sloepweesje. Als gedrilde atleten zitten ze netjes klaar nadat ik me even opgefrist hebt. Ook hier dezelfde start, tegen de Witte Beer. De dames Mighty Mates in de easedale zijn inmiddels 3 minuten voor ons vertrokken. Dat betekend voor ons jagen naar voren. Ook de dames zorgen er voor dat we als eerste de grachten in gaan, maar worden al snel door de witte Beer voorbij gesneld (uiteindelijk blijkt gelukkig niet in het klassement).
We zien de Easedale op 200 meter afstand en dit geeft de spirit om hard door de grachten te gaan, met een gemiddelde van 8,1. Wat bleek achteraf, door wat stuuracties van een ingeleende stuurman bij een bevriend damesteam, werden ze direct bij de start al de kant in gevaren, waardoor ze geen kant op konden. Not so netjes…
Maar ook zij zagen ons aankomen, waardoor ook de dames van Timo met alle krachten weer bij ons weg roeiden. Misschien ook wel door de supersoaker van Timo…..alleen tegenwind blijkt het toch wel lastig om je dames koeltjes te houden en ontvang je zelf nog het meeste water.
De rit is zwaar en achteraf toch weer blij dat het 1 ronde is ingekort. We komen samen met 2 andere sloepen over de finish. Daarna meteen de verkoeling zoeken in het water……en afwachten. De sloep wordt weer met alle precisie en efficientie gekraand en nu is het de beurt aan de prijsuitreiking.
Het Westeinder sloeproei team pakt weer de 1e prijs algemeen. Daarna is het toch weer de beurt aan de heren sloepweesje! We mogen de 1e prijs ophalen als winnaars van de 1e klasse. De dames Ruige M8 eindigen op een mooie 5e plek en de dames Mighty Mates op een 12e plek en 5e in de 1e klasse. De heren eindigen uiteindelijk 2e algemeen. Weer prima prestaties geleverd allemaal in deze omstandigheden.
Als we dan met 1 prijs minder naar huis gaan, is er wel wat anders wat extra mee naar huis gaat. De sloep “De Wies” van Hattem Roeit zal de rest van het jaar in bruikleen zijn bij Sloepweesje. Dit lieve kleine sloepweesje, al omgedoopt tot Sloepwiesje, zal ingezet gaan worden voor de aankomende jeugd die heel graag wil roeien.
Het andere team in onze eigen teambus, hebben de terugrit gebruikt om een heus clublied te schrijven. Je moet toch wat als je anderhalf uur in de auto zit. Boeking bureaus kunnen terecht bij ons secretariaat. Wij voorzien al een optreden tijdens het Muiden Pampus Muiden feest op zaterdagavond. Onze talenten staan te springen om op te treden.
Alles is weer veilig terug in Hoogmade..en na een afsluitend drankje, spullen pakken en weer naar huis….spullen,…..waar zijn mijn spullen….bij enige navraag…blijkt dat mijn rugzak netjes uit de sloep is gehaald en weer op het feestterrein is neergezet…..ok…..die boodschap was alleen niet doorgekomen bij de eigenaar. Gelukkig hebben we altijd wel achterblijvers die langer van het feest willen genieten, dus de tas komt zondag alsnog terug. Bedankt Marjan en Pieter.
Nu is het qua wedstrijden weer even rustig. Alleen de heren en dames in de hoofdklasse gaan nog naar de Kameleonrace Terherne en sommige van ons gaan nog naar Respec op de Lek De rest komt na de zomer weer in actie. Wel mogen we komende week weer 4 roeiclinics verzorgen. Nu al zin in!
Alle vrijwilligers van de Zwolse Grachtenrace bedankt!

Comments 5

Loading...