zwarte water | dames sloepweesje

9 Sep 2023 by Joost van der Meer

Vandaag weer de 1e officiële wedstrijd na een lange zomerstop. Gelukkig kunnen wij met veel van ons blijven trainen, de hele zomerdoor. Er is altijd wel een plekje vrij in 1 van de sloepen. Door allerlei omstandigheden waren er roeisters vandaag niet bescikbar maar ook die, vervelend genoeg, toch beschikbaar waren. Dus ondanks alles klaar voor de strijd. Niet dat we daar vandaag zo bewust mee bezig waren, maar toch. Je verschijnt graag goed en conpleet aan de start.

Met de standaard verwennerij aan de Boskade, ging deze stuurman met 8 dames in 1 bus op pad. Dat zat er dus nog niet in mijn avonturentas, oordopjes…..

Zonder sloep maar wel met een complete bemanning (bevrouwing klinkt zo raar) op pad naar Zwartsluis. Sommige worden dan toch zenuwachtig als de sloep door de mannen meegenomen moet worden…. wat nou als ze besluiten een andere auto te nemen???

De vrees om zonder sloep aan de start te verschijnen, werd gelukkig snel omgezet in blijdschap, toen deze vlak na ons arriveerde. Alles was weer tot in de puntjes geregeld door de organisatie. Alles ging vlot. Nu afwachten tot de start in deze nu al enorme hitte. De mist die er de hele ochtend was, werd opeens ingeruild voor een bloedheet zonnetje. Ook de heerlijk voorbereide monchoutaart was daar niet tegen opgewassen.

Aangezien onze easedale nog wat zomeronderhoud vergde, werd de startplek van de heren ingewisseld voor een combiteam met het Westeinder sloeproei team, aangezien zij wel een sloep hadden maar bijna geen bemanning.

Na klokslag 12 uur mochten we dan eindelijk het Zwarte Water op. Met 5 sloepen voor ons hadden we als doel gesteld er 2 in ieder geval in te halen. We hadden nog wat goed te maken na de Kameleonrace Terherne. Daar werden we gruwelijk verslagen door de dames van de #Danser. Dat ging ons vandaag niet weer gebeuren. Voor het 1e keerpunt kropen we ernaast maar we moesten ze de binnenbocht laten. Gelukkig snel erna konden we er op en erover. Dit keer wel achter ons gelaten.

Nu de rest van de race nog…. De strijd met de #WitteBeer was zwaar, om ze voor de sluis nog voor te blijven. Om elkaar niet in de weg te zitten, kozen we er voor een paar slagen in te houden en voor te laten gaan. We weten tenslotte dat ze veel harder kunnen.

De dames en ook de stuur bereikte inmiddels na 6 km aardig het kookpunt. Veel extra water drinken, koelen met natte handdoeken en een sproeier zijn op zo’n moment meer dan welkom. Respect voor iedereen die op zo’n moment topsport aan het bedrijven is.

We duiken na een rondje binnenwater weer de IJssel op. Voor het windje richting het keerpunt. We kunnen nog 2 sloepen inhalen, dit helpt in de motivatie in deze barre omstandigheden. Na het keerpunt gelukkig lekker windje in de rug voor dde dames.

De strijd met de #oksewiel dames was een taaie…maar we kwamen er kruipend voorbij. De #wittebeer die ons de heenweg snel voorbij kwam, werd opnieuw een tegenstander. Langzaam maar zeker kropen we steeds dichterbij. Wat heerlijk dat je daar zo aan op kan trekken, tot aan de finish. Wat een strijd, wat een hitte en wat een prestatie. Enorm trots en blij dat mijn team heelhuids over de finish kwam.

Na de nodige duik, borrel en verfrissing is het dan afwachten. Zijn we weer 5e? Deze stuur had een goed gevoel over de race. Wie weet, een treedje hoger….

Daar kwam dan, iets later dan gepland, het verlossende woord…..2e!!!! We zijn allemaal uitzinnig! Wat een topprestatie…. misschien moeten we dat de terugweg naar huis nog maar een paar keer herhalen….

Moe gestreden en met een voldaan gevoel kijkt deze stuur terug op een geweldige dag. Conplimenten naar alle vrijwilligers en de genomen maatregelen. Chapeau!

We gaan vol goede moed ons klaarmaken voor de Veerse Meerrace. Tot volgende week!

Comments --

Loading...